Waarom positief denken niet werkt en dankbaarheid wel

Door: Dirah Rashnoe

Hoeveel mensen zijn niet bezig met affirmaties en positief denken zonder dat dit gevolgen heeft? De reden waarom dit niet werkt is dat achter het positieve denken vaak een uitgesproken negatief denken schuil gaat. Als je de behoefte voelt om 200 keer achter elkaar “Iedereen houdt van mij” te zeggen dan doe je dat waarschijnlijk omdat je eigenlijk denkt dat niemand van je houdt.

Nu is wat in het onbewuste zit (de visie dat niemand van je houdt) vele malen sterker dan de bewuste overtuiging. Aangezien je je eigen realiteit schept zul je de onbewuste opvatting tegenkomen.

De enige manier om dit probleem te doorbreken is een diep geloof (“Uw geloof zal U redden”.) Je moet niet wensen dat iedereen van je houdt. Nee, je moet dankbaar zijn dat iedereen van je houdt. Je moet er zeker van zijn dat God je een realiteit zal geven waarin iedereen van je houdt. Ook als je op dit moment een andere realiteit aantreft.

Dit is niet eenvoudig. Daarom hebben ook zoveel mensen moeite met het scheppen van de gewenste realiteit. Alleen mensen met een diep geloof en vertrouwen zullen dankbaarheid kunnen ervaren voor een realiteit die op dit moment niet bestaat. Inderdaad ook als je straatarm bent zul je dan dankbaar moeten zijn voor de vele rijkdom die God je hebt gegeven.

Tweehonderd keer iets herhalen is dus niet de oplossing. Wel dankbaarheid en een ABSOLUUT geloof dat de realiteit die je wenst ook gegeven zal worden.

Als je zaken wenst formuleer dan altijd je gedachten positief en in het hier en nu . Bijv niet: “Ik wil niet arm zijn”, maar “Ik ben rijk”. Ook een gedachte als “Ik wil rijk zijn” is onjuist. Stel dat dit gerealiseerd wordt. Dan zul je inderdaad bereiken dat je rijk WILT zijn, maar zonder dat dit feitelijk gebeurt. Je krijgt precies wat je wenst, niet meer en minder.

Tevens is het van belang dat je de huidige realiteit niet verwerpt, maar aanvaard als je eigen schepping. En die schepping heeft je iets te vertellen. En door die schepping kun je groeien. Daarom verwerp het niet, maar omhels het, inclusief de pijn.

Citaat uit ‘Vriendschap met God’, hoofdstuk 16:

“Als je niet tevreden bent, zul je je tegen je eigen creatie verzetten en de dingen waartegen je verzet, houden stand. Pas wanneer je iets aanvaardt, kun je het veranderen, zowel in jezelf als daarbuiten. Aanvaardt daarom alles als de goddelijke manifestatie van de goddelijkheid in jezelf. Erken jezelf als schepper en pas dan kun je het ont-scheppen.”

Transformeren via de weg van verwerping en agressie is onmogelijk. De enige weg tot transformatie is via aanvaarding. En als je de voorkeur geeft aan een andere realiteit dan kun je die scheppen door dankbaar te zijn voor die nieuwe werkelijkheid, al voordat die feitelijk wordt ervaren. En wel dankbaar te zijn met je hele wezen. Doordat slechts weinigen dit kunnen opbrengen creëren slechts weinigen de door hen gewenste realiteit.

EEN EENVOUDIGER MANIER VAN SCHEPPEN

De beste manier om de gewenste realiteit te scheppen is al te voelen dat deze er is en er dankbaar voor te zijn. Dit is een moeilijk proces dat slechts weinigen kunnen opbrengen. Een eenvoudiger manier is om anderen op een onbaatzuchtige manier datgene te geven wat je zelf zou willen hebben.

Stel dat je in een liefdevolle omgeving zou willen zijn. Geef anderen dan liefde, zodat zij in een liefdevolle omgeving zullen zijn. Wat er dan gebeurt is dat je onbewuste er van doordrongen raakt dat je iets te geven hebt. En wat heb je te geven? In dit geval liefde. Nu kun je alleen iets geven als je dat hebt. Dus kennelijk heb je en ben je liefde, want anders zou je het niet kunnen geven. Aangezien je onderbewuste er dan van overtuigt raakt dat je liefde bent zul je liefde zult ervaren als jouw realiteit. En je zult die omstandigheden in je leven aantrekken welke die opvatting bevestigen.

Het is belangrijk om dit vanuit een zuivere en onbaatzuchtige motivatie te doen. Dus niet bijv. vanuit een motivatie om door anderen geaccepteerd te worden of iets dergelijks. Als je dat doet dan gebruik je liefde als een manier om anderen te manipuleren, om iets van ze gedaan te krijgen. En helaas ook dat zal dan onderdeel worden van je realiteit. Je zult in dat geval in aanraking komen met ‘liefde’ als manipulatiemethode.

(bovenstaande methode is gebaseerd op ‘Een Derde Gesprek met God’, hoofdstuk 1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close