Eenheid ervaren in communicatie

Door: Sander Viergever

Als ik met iemand een gesprek heb, en de ander zijn ervaring met mij deelt, probeer ik in mijn herinnering te duiken naar een moment in mijn leven waarbij ik hetzelfde heb ervaren. Als iemand mij bijvoorbeeld vertelt ooit depressief te zijn geweest, duik ik in mijn eigen herinnering, verplaats ik me even terug naar dat gevoel van depressief zijn. Ik ben nooit lange tijd depressief geweest maar ik ken wel de emotie van depressief zijn. Als ik vervolgens terug ben bij deze herinnering, zeg ik tegen de ander in ons dialoog, ‘ja ik ken het, ik ben ook eens depressief geweest, ik begrijp je’. De ervaring is niet langer eenzijdig, maar wederzijds.

Als iemand mij vertelt alcoholist te zijn, duik ik in mijn eigen herinnering, verplaats ik me even terug naar een enkelmalige ervaring in mijn leven waarbij ik alcohol ooit eenmalig een avond gebruikte om mijn pijnlijke emoties te verdoven. Even ter info, ik drink nu al 6 jaar geen druppel alcohol meer. Als ik vervolgens terug ben bij deze herinnering en herkenning van alcohol-als-vriend-zien, herken ik de ervaring van de ander. Ook in dit geval is de ervaring eenzijdig, maar vinden we herkenning bij elkaar. Ik begrijp waar de ander doorheen heeft moeten gaan.

Zo is het dat wat voor levensverhaal iemand ook met mij deelt, ik me bijna altijd kan identificeren aan de ervaring van de ander. Door deze vorm van communicatie ervaar maar eenheid in mijn interacties met anderen. Misschien lukt het jou niet om direct in een gesprek aan het verhaal van de ander te relateren, maar na het gesprek kan je misschien nog eens in alle rust diep in jezelf graven zodat je via jouw herinnering in de ervaring van de ander kan kruipen. Ik doe dit wel graag, ik heb een grote drang om mij proberen te verplaatsen in een ander mens, of dit nou een crimineel of heilige is. Begripsvermogen ontwikkelen is alles.

Onthoud dat wanneer begrip verschijnt, oordeel verdwijnt.

Het is een vaardigheid herkenning te vinden in elkaar. Hoe dieper jij gaat graven in alle emoties, ervaringen, veranderingen die jij hebt opgedaan gedurende je leven, des te vaker je je zult kunnen identificeren met het handelen van de ander. Wat dit mij heeft opgeleverd is dat ik me meer kan verplaatsen in ‘hoe iemand dit ooit heeft kunnen doen’ in veel van mijn levens situaties. Hoe mooi zou het zijn als we meer begrip voor elkaar zouden kunnen gaan opbrengen. Wereldvrede begint bij jezelf, wereldvrede is een persoonlijke aangelegenheid.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close